U nas śledzi dostatek czyli Orwell by tego nie wymyślił
Monitoring jest w burdelu gdzie klientów bywa wielu
Sex w agencji jest bezpieczny ale podgląd jest konieczny
O nic gościa się nie pyta płaci kasę i jest kwita
Czasem klient roztargniony właśnie urwał się od żony
Nie wyłączył swej komórki pelengator ma już z górki
Klika w numer od niechcenia i wie z kim ma do czynienia
Na ekranie moc atrakcji każdy pokój to film akcji
Śledczy zdążył się wypalić przestał nawet konia walić
Zresztą zwykle przy kontroli tam w agencji popier….oli
Jeśli klient to senator, sędzia albo prokurator
kiedy znajdzie się na planie to się włącza nagrywanie
Obraz zarchiwizowany na nośnikach zachowany
W ciężkim sejfie za obrazem z klejnotami spocznie razem
A w markecie tłumy ludzi każdy podejrzenie budzi
Gdy gość w bok spodełba zerka, może ukraść chce cukierka
Gościu nie fotogeniczny lecz ma profil biometryczny
Powiększyła go kamera obraz idzie do serwera
Baza danych szybko powie więcej niż on wie o sobie
Czy delikwent notowany, kiedy za co był karany
Czego szukał w Internecie jak zabawiał się w klozecie
Czy leczony psychiatrycznie, pochodzenie to etniczne
W sejmie znowu wielka wrzawa, proceduje się ustawa
Aby ludzie jak barany każdy był zaczipowany
Dla naszego bezpieczeństwa już jest poklask społeczeństwa
Spod ustawy są zwolnieni co lepsiejsi uprawnieni
A złodzieje i bandyci ci najlepsi w swoim fachu
Już na sama myśl o czipie trzęsą się w panicznym ze strachu
Na latarni gdzieś wysoko jest kamera rybie oko
A pod wiatą o poranku menel przysnął na przystanku
Ma dobytek- torbę puszek państwo wzięło na garnuszek
To na takich hotel czeka - łaźnia nocleg i opieka
Lecz izdebka nie Caritas jest rachunek za ten wypas
Gdy wystawić mu rachunek- łaźnia pobyt, opierunek
Noclegownia nie zapłaci budżet tylko na tym straci
Oko czuwa słońce świeci w eter komunikat leci
Policjanci zwykle mili z interwencją pośpieszyli
A na ławce pijaczyna odpoczywa cały w szczynach
Portki twarde jak skorupa z wierzchu szczyny z dołu kupa
Z dala bije woń odoru nie podejdą - bez odbioru
U pijaczka sen spokojny śpij rodaku jesteś wolny.
...dobrze też jest cuś wiedzieć o tytułach
https://polter.pl/Tytul-zobowiazuje-8211...