Mała dziewczynko z Mariupola

Marek Kierus

Mała dziewczynko z Mariupola

 

Przekroczyłaś naszą granicę

Ukraina czarnych dni i nocy

 

Ściskając dłoń mamy

tuląc do piersi lalkę

Ukraina gwałcona

 

W zgliszczach domu

zostawiłaś kochanego misia

Ukraina palona

 

Tęsknisz bojąc się o tatę

Ukraina walcząca

 

Niosąc w sercu strach i nieznane

Ukraina mordowana i niszczona

 

Nie martw się o tatę i misia

mała dziewczynko z Mariupola

Ukraina niepoddana

 

W Polsce poznamy ich imiona

Ukraina nigdy nieosierocona.

 

 

 

Oceń ten tekst
Ocena czytelników: Fatalny 1 głos
Marek Kierus
Marek Kierus
Wiersz · 20 sierpnia 2022
anonim