Nie odpuścisz...
szukasz nowej wizji życia
wczesnego podziału zarodka ludzkiego
tak
rośnie wiedza i światło odkrycia.
Czasem długa droga - trzeba mierzyć kroki
cienie i przeskoki
raz w lewo
raz w prawo
albo ciut - do boku.
Bywa
bywa gaśnie - obraz mgłą przykryty
nić pajęcza wisi.
Teraz
film zapisał kolory tęczowej rozety
i taśma potwierdzi
pokaże...
filmowanie rozjaśni - tamto
przygaszone.
Zobaczy - pan w todze.
Obroni się dusza i honor
profesorskiej - damy.
Dziś
wychodzi z cienia
naukowiec z Polski - pani Magdalena.