Czy wiesz jak urosłeś...

Irena Świerżyńska

Czy wiesz

     -  jak urosłeś?

 

skąd

masz tyle mocy

ile nosisz w sobie komórek do pracy

 

tych

od urodzenia i tych nowych ziaren 

kiełkujących

potem 

 

czym - dusza bogata.....

 

Prawie czterdzieści bilionów komórek

na topie

pomyślałeś

panie... 

 

cała masa trzyma  - czuwa

czuje

goni

w jednej żywej duszy bez przerwy wiruje

 

trzysta razy więcej mini-cegiełek się buja

niż gwiazd w galaktyce mruga

 

tak bogate szaty  wciąż mienią się w tobie

i niebo się dziwi

aż- tyle

 

w jednej głowie i ciągle na topie....

 

 

 

 

Oceń ten tekst
Ocena czytelników: Słaby+ 2 głosy
Irena   Świerżyńska
Irena Świerżyńska
Wiersz · 10 września 2022
anonim