Literatura

Na zgliszczach (wiersz)

Irena Świerżyńska

Poznał to ojciec

dziadek i pra...pra...

z całą gromadą ziomków na schedzie 

 

co znaczy

gruzy zamiatać i serca łatać 

i gładzić blizny w wądole

 

jest

jeszcze

pajda chleba i na deser owoc cały

a - nie tylko pestka z jabłka.

 

Dziś

nie czuje młody

 

   - spoko....

 

chcesz

to poznać  -  może  nie 

dziś masz w duszy rarytasy.

 

Nie osądzaj starej wiary

nie poganiaj - spadaj stary

nie odbieraj czci i chwały

 

świat wiruje

nie ma granic

 

pomyśl czasem....

 

tylko

stałym rytmem rosną drzewa

i las szumi

 

tuż za miedzą zgliszcza doły

proch odlotem szarpie chmury

 

zboża nie ma - smutne jutro

może zagrać garnek

pusty...

 

dziś

na topie basy ćwiczą

 

same

bąki ćmy  komary...


fatalny 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Arian
Arian 25 pazdziernika 2022, 00:07
ta czerwona świnia jeszcze truje...fatalny Mithril
Irena   Świerżyńska
Irena Świerżyńska 26 pazdziernika 2022, 12:55
Cóż - taki bywa świat - dziękuję
przysłano: 22 pazdziernika 2022 (historia)

Inne teksty autora

przed i po...
Irena Świerżyńska
Szare smugi krążą w duszy...
Irena Świerżyńska
Z tajemnicą ziarno rośnie...
Irena Świerżyńska
Czy podzieli...
Irena Świerżyńska
brzegi dwa
Irena Świerżyńska
Kiedyś przyjdzie...
Irena Świerżyńska
Na tym polu już są kwiaty
Irena Świerżyńska
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca