Wiejskie klimaty z poezją

Irena Świerżyńska

Jak to rozebrać

jak to przedstawić                                                                                      pamięci Jana Leończuka

 

jak się przenosi i skąd

ten czar

 

a - może strumień maluje słowa 

niesione duchem nieziemskich miar

czy wola boska

podrzuca dar

 

loty przez  pola i zboża łan

w tym tańcu życia

nie było bram

 

tu  -  serce 

ciepłem  ścieli

podstawi radość bliskość i żar.

 

Została 

pamięć i słowo kruche

 

to - nic

że rosło pod strzechą

wiejskie klimaty pachną dobrocią

 

tu - wyświęcone poezją....

 

 

Oceń ten tekst
Irena   Świerżyńska
Irena Świerżyńska
Wiersz · 25 października 2022
anonim