Literatura

Jakub Zaborowski - Kłótnia, chciwość (wiersz)

Jakub Zaborowski

 

Jakub Zaborowski

Kłótnia, chciwość,  

Świat popycha nas do chciwości, przez co my
ludzie nie dostrzegamy tego ,że my poprzez to tracimy przyjaciół i zaufanie do nich 
Często to są kłótnie, które rozwiązaniem nie są dla tych, którzy są chciwi, samolubni, nie mają przy sobie odrobinę człowieczeństwa, ludzie ci  myślą o sobie, dobrze mają, a my ludzie dla nich nie liczymy się dla nich, my źle, a oni dobrze, więc ja się pytam: Gdzie w tym wszystkim sprawiedliwość, ludzie. Ludzie nie znają sprawiedliwości, nie chcą i nie będą chcieli znać, dla nich jest to coś nieznanego. Kłótnie rozwiązaniem nie są, to są sztuczki diabelskie szatana, który bycia stylem, skłóca nas wszystkich, ale czy to naprawdę musi na tym polegać?! Jak długo możemy na niesprawiedliwość patrzeć. My jesteśmy wolnymi ludźmi, my prawo wyboru mamy i nikt tego prawa nie odbierze nam rodakom i wybieramy pomiędzy lojalnością, sprawiedliwością a pogardą, chciwością i niesprawiedliwością. My i inni ludzie z innych krajów na przykład  z Ukrainy, też mają prawo życia, wyboru, lecz oprawca rosyjski odebrał im wszystko, W jednej chwili Ukraińcy stracili bliskich, domy, gdyż oprawca wojnę tą na krwawo rozgrywa, ten oprawca to człowiekiem nazywać nie należy, lecz bestią, bestią bez serca ani z litością przy duszy, który ludziom życie wojną odbiera, to jest niesprawiedliwość, Nadejdzie niegdyś dzień, którym ta bestia umrze i zakończą się panowania jego, a ludzie staną się wolni, a źli ludzie odpowiedzą za czyny złe przed Bożym Sądem. 

 


fatalny 1 głos
1 osoba ma ten tekst w ulubionych
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Mithril
Mithril 30 pazdziernika 2022, 13:33
...to ma z wierszem tyle wspólnego, co kowadło z kołem ratunkowym.
przysłano: 30 pazdziernika 2022 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca