dźwigam pod kopułką
swój los w grafice trzy d
mocami runo leśne
które na żadnym ogniu
nawet tym matczynym
ani pod taką kiecką
nie potrafię nawet myślą
zagiąć dumnej łyżki
a już chciałbym domy
w stylu kolonialnym
jak w dobrych strategiach
powoływać do gry
przecież ram nam starczy
na urocze dzielnice
niderlandzką dziewczynę
o nadśnieżnych włosach
tylko szare komórki
trzeba jeszcze oświecać
na rynkach telepatii
wymianą poglądową
bo za rogiem już czyha
na naszą wyobraźnię
to pięterko z książkami:
kolejna najświatlejsza
bibliotheca alexandrina
jej wędrówka idei
do księgi wszystkiego