Literatura

Freak Show (wiersz)

abc

Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu

 

Antoine de Saint-Exupéry

 

Po galerii dziwolągów

oprowadzi nas utytułowany profesor

co zgromadził eksponaty

z całego świata ludzkie osobliwości

 

A fe jaka brzydka pokraka

niepodobna do nas

Shrek dotknięty akromegalią

to coś jest brodatą kobietą

z wagonem towarowym grubasem

obok połykacz mieczy

żongler dziecko z małogłowiem

krasnolud z niedoczynnością

przysadki

 

Człowiek o lwiej twarzy

pochodzi z Polski którego dotknęła

hipertrichoza stąd jego

bujne owłosienie

ten nieokrzesany dzikus

mógłby zagrać w filmie Chewbaccaę

 

A teraz wykona dla nas

akrobatyczne sztuczki

(to nic że zna pięć języków

i jest dżentelmenem)

jak pięcionogi pies dwugłowa krowa

 

lub mieszkaniec miasta

braterskiej miłości Filadelfii

którego nie dotknął amerykański sen

a ten sen co zgroza

w Kensington Avenue gdzie

zażywają leki uspokajające

dla narowistych koni żywe zombi

dokonujące promocyjnego zakupu

produktu recepturowego

w Walmacie ksylazynę z heroiną

lub fentanylem

 

Paczaj no jak się czujesz

tu na słonecznej w Ełku

jest spokojniej wynająłem pokój

w którym robię lajty z tymi

spoza głównego nurtu im pomagam

kocham swoich żuli


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 4 listopada 2022 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca