białe noce na Jowiszu
odarte z księżyców
nad szklanką wód unosi się
woń
białych kości
białych pól
a tu śnieg
nad kolejowym mostem
czarne skrzydła
anioł przysiadł i gra na trąbce
niebieski jazz
nocny pociąg do miasta
oto wjeżdża hetman
i już dzwonią na rogatkach
czerwone światło
zamknięte morze
albo nagła myśl
że nadlatuje kometa
z samego końca świata