Na Jowiszu

 

białe noce na Jowiszu 

odarte z księżyców 

nad szklanką wód unosi się

woń

 

białych kości 

białych pól

 

a tu śnieg 

nad kolejowym mostem  

czarne skrzydła

anioł przysiadł i gra na trąbce 

niebieski jazz 

nocny pociąg do miasta 

oto wjeżdża hetman

 

i już dzwonią na rogatkach  

czerwone światło 

zamknięte morze

 

albo nagła myśl 

że nadlatuje kometa 

z samego końca świata

kamilan
kamilan
Wiersz · 17 listopada 2022