Dzień
Monika Rosner
Z kropelek deszczu
mój dzień utkany,
ze słońca , co w oczy świeci,
gdy zerkam w jego stronę.
Wpatrzona w swój cień
kołyszący się na chodniku
odprowadzam koniec dnia,
stawiając stopę na progu domu.
Wróble zapadły w sen,
parapet milczy a ja
razem z nim.