Literatura

W oceanie niepewności (wiersz)

Wiesława

 

W oceanie niepewności zanurzam myśli,

każdy z nas posiada inną wizję świata.

Czy prawdziwy obraz sam się nakreśli?

czy bez Eureki miną znów kolejne lata.

 

Szara codzienność czasami zaskakuje,

nieprzewidywalnością prostych zdarzeń.

Aura tajemnicy życia wciąż nurtuje,

pełna enigmatycznego odbioru wrażeń.

 

W gęstwinie wiedzy przeogromnej,

w meandrach teorii, pewność zagrożona.

Trzymamy się mocno wybranej myśli mądrej,

lecz po czasie znaczenie gubi również i ona.

 

Stopniowo pojawiają się nowsze odkrycia,

głoszone wcześniej prawdy żyć przestają.

Rośnie w nas świadomość złożoności życia,

a odkrywcze tezy pewności nam nie dają.

 

Bardzo nurtuje ten ogrom pytań bez odpowiedzi.

Cel istnienia, pozostaje wciąż wielką tajemnicą.

Ziemska prawda w algorytmach Stwórców siedzi,

w prawach Wszechświata zarzuconą kotwicą.


 

 


niczego sobie+ 2 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 16 grudnia 2022 (historia)

Inne teksty autora

Zmiana
Wiesława
Odwieczne pytania
Wiesława
Symfonia zmysłów
Wiesława
Do M...
Wiesława
Moc tęsknoty
Wiesława
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca