Literatura

PREZESOWI NA GWIAZDKĘ A.D. 2023 (wiersz)

Leonard Woroniecki

 PREZESOWI NA GWIAZDKĘ A.D. 2023

 

Dla prezesa  świąteczne życzenia???!!!

Tak, lecz jedno należy uściślić

Na rok przyszły, bo ten nic zmienia

Po raz ósmy jest po jego myśli

 

Myśl to marna więc życzmy mu żeby

Zanim zamknie się kosmiczne koło 

I nadciągnie polityczny niebyt

Ślad refleksji ozdobił mu czoło

 

Czego brakło by wygrać krucjatę?

Nie pieniędzy, nie poklasku tłumu

Siły, czasu z łaskawym klimatem

Zdrowia też nie, więc może …rozumu?

 

Niech zmądrzeje więc, choćby po szkodzie

Naród  wszystko jak zwykle naprawi

Jeśli raczy go wódz i dobrodziej

Raz na zawsze od siebie wybawić

 

I poszukać wirtualnej nacji

Która ciągle jest ufna i cała

Nieświadoma prezesowych racji

Ani zysków ukrytych w podziałach

 

A gdy zgodzi się zaludnić skrzynię

Co ma okna deskami zabite

Wnet przywódca jej mapę rozwinie

 Najjaśniejszej  Rzeczypospolitej

 

Pięć dukatów  i spory szmat lądu

Da na wejściu swojej klienteli

 Wygna wrogów i siewców nierządu

Bo jak rządzić to przecież i dzielić

 

Jego oko przez dziurkę od sęka

Zajrzy wszędzie od gór aż po morze

Kto w kontuszu nie musi się lękać

Kto w niemieckim fraku temu gorze!

 

Co dzień będzie uczonych obrażał

Zawrze ścisłe przymierze z Majorką

Stworzy mit wyklętego husarza

Kwaśną minę pokaże zamorkom

 

Będzie huczał i strzelał ustami

Gromił, łajał, tetrycznym gderaniem

Tu Moskali geniuszem omami

Tam Prusakom dzielnie w polu stanie

 

To gra, powiesz - chłystek wojnę toczy

 Ale frajdę Mikołaj mu sprawił!

Nie  - wystarczy spojrzeć w jego oczy

By zrozumieć, że on Źle się bawi

 

A że źle jest złorzeczyć przed świętem

Świętym ciągle dla ludzi tak wielu

Semantycznie pokrętnym wykrętem

Życzmy więc mu powrotu do… Hellu

L.Woroniecki

 

 


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 18 grudnia 2022 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca