Jak co roku o zimowej porze
myślimy o Bogu w serc pokorze.
O wielkim akcie poświęcenia
i win naszych przebaczenia.
Na tej Ziemi się urodziłeś,
aby nauczyć nas Miłości.
Bożą wolę ujawniłeś,
w sercach wiernych zamieszkałeś.
Na pamiątkę Narodzenia
przy Wigilijnych stołach,
opłatkiem się dzielimy,
kolędowy nastrój tworzymy.
Śpiewając kolędy serca otwieramy,
by poczuć głębiej Boga przesłanie.
Do dusz naszych trafiają słowa
mające w sobie dar przemiany.
Wspominamy ten odległy czas,
gdy z misją Świat przemierzałeś.
Obecnością swą i cudami,
Bożą miłość nam pokazałeś.
Byłeś długo między nami
aby wyrobić o nas zdanie.
Jak trudno naśladować Ciebie,
gdy zło bierze w posiadanie.
Z ogromnej serc wdzięczności
są Święta Bożego Narodzenia.
Jesteś Boże wzorem Miłości,
i wielkiej Mocy Odkupienia.