Narodziny Zbawiciela

Tomasz Kucina


rozporządził Cezar August głosu zaliż nie oszczędzał

by zrobiono spis ludności

twierdził Flawiusz – w wszystkich miastach i okręgach


podążają jegomoście

do miast bliskich by się dać zapisać – w księgach

do Judei do Betlejem idzie Józef z Nazaretu

w piachu się odciska pięta – a Maryja jest brzemienna

ale idą – nie naruszyć śmią dekretu


do Betlejem doszli w końcu i pytali tu o nocleg

nikt nie przyjął ale ale

Tej Rodziny Świętej w domu

traktowano zimno wrogo wysyłano – byle dalej

w Żłóbku Dziecię Boże śliczne przyszło na świat po kryjomu


nie wiedziałby nikt zapewne

że nam Mesjasz się narodził

gdyby nie sam Anioł Pański który z Nieba wieść – ogłosił

usłyszeli ją pasterze co trzymali

straż nad trzodą – rzekł tak Anioł do nich nocą:


nie lękajcie się pastuszki. was spotyka Radość Wielka

tam za miedzą za zakrętem

jest Stajenka – nad nią gwiazda świeci piękna

z góry prosto miga sobie

a tam w Żłóbku wasz Zbawiciel – na was czeka


do Anioła dołączyli jeszcze inni Cherubini

wychwalali Dziecię Boże pod Niebiosa pastuszkowie

wyśpiewali wymodlili

Chwałę Bogu. także tobie

z Zastępami Niebieskimi. świat się Bożym odtąd zowie


do Stajenki podążyli. przed Dzieciątkiem poklękali

Jezus zerkał na nich słodko oczętami niebieskimi

a Maryja Józef Stary – pełni Dumy no i Wiary

 

Tomasz Kucina
Tomasz Kucina
Wiersz · 8 stycznia 2023