Siła poezji...

Irena Świerżyńska

poezja

pomaga

duszę przygładzi

choć trudno przysłonić ból

 

kamyki i głazy

duże i małe -  stoją i leżą

czasami 

drżą

 

i łza się sączy

zmoczy przesiąknie

opłucze dół

 

i skała pęka 

 

i - serce jedno  -  czyści się samo

 

gdzieś - tam...

 

za lasem za górą za rzeką

dokoła świeci się raj

 

kiedyś - zobaczysz różę bez kolców

 

dziś -  szoruj kram...

 

Irena   Świerżyńska
Irena Świerżyńska
Wiersz · 17 stycznia 2023
anonim