pamięci Bł. Ks. Jerzego Popiełuszki
Jak ułożyć myśli moje
jak wyrazić - to co Twoje
najważniejsze w sercu
było
ile
znaczy
słowo - Miłość.
Każdej matce siłę niesie
w pracy błyśnie życzliwością
i nadzieje dobre zbudzi
na kromkę chleba z masłem
czy - też
nowy wskaże próg
lekka dusza
kroki goni
dłonie szybko chleb zagniotą
jaśniej świeci szary dom.
Dobra rada
serce złote -
błysną wiarą w pełne plony
załamany i cierpiący
zagubiony czy w niedoli
wstaniesz z kolan choć powoli
wierny prawdzie i sumieniu
odbudujesz dom na skale
nie utoniesz w biedzie w cieniu
chociaż - nucisz
sam
swą pieśń w cierpieniu.
czerwiec 2016r