Literatura

styrany (wiersz)

Yaro

przy stole posępny 

na krześle uśpiony 


zmęczony potwornie zły 

schylony nad dłońmi 


zamyślony spracowany 

dzień jak każdy taki podobny 


weekendy spokojne 

na spacerze na rowerze 


spędzony czas z żoną 

dzieci wokół czworo 


za zakrętem niewiadoma 

skończony wypoczynek 


od nowa Polska ludowa 

nie ma przebaczenia 


nikt nie liczy na powrót Jezusa 

praca praca w kościele taca 


wszędzie kasa opłacone 

parkingi hotele kochanki 


świat pieniądzem fundamentem 

mocnym w murowany w rzeczywistość 


tak nierealna jak sukienka z komunii 

teściowej komża dziadka ministranta 


Bóg wpatrzony w człowieka 

los policzony paciorki na szyi 


koniec bliżej niż dalej otwarte niebo 

w wyczekiwaniu zmarszczonych twarzy

 


niczego sobie– 3 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 19 stycznia 2023 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca