patrzysz płytko
widzisz
krótko
na płyciźnie - nie przepłyniesz
możesz ćwiczyć
tryb ślimaczy
musisz poznać grunt pod stopą
poczuć
ziemię
brzemię - samo przyjdzie
czasem...
górki doły - muł pudruje
nie wiadomo co pod spodem
z boku - też coś miga
woda kryje całe masy
płazy gady i robaki
tu uszczypnie
tam ukłuje
czy się przyssie - czerwień łapie
pije
pije
czy może - wielki sunie w ciszy
łypnie okiem
zburzy falę
połknie z pianą
o tak - to lubi...