Literatura

Motyw jest ważny (wiersz)

falkon

< Na co martwy człowiek może przydać się żywym > Jeremi Bentham. (czyt. kursywą)

 

podarowana rzeczywistość o znaczeniu
indywidualnym
ma skłonności wyższe i niższe
jak to bywa wszędzie
gdy siedzimy na czubku widzenia
pola mają określoną kubaturę.

czyli wychodzi ze mnie słońce
i wszystkie księżyce planet
bowiem w chmurach nic nie ginie.

wylazły ze szczelin meteorytów
klany niesporczaków
do bajek z mchu i paproci
gdzie łza plemienia człowieczego
spada ze skargą
a stworzenia świata naturalnego
śmieją się
któż to wie.

ze słów bez końca można pleść
może przywróci się słowiańskość
lub coś w tym stanie
bardziej wszystko ujęte jest
w złotym ciągu fibonacciego
niż za pstryknięciem palcami
(niech tak będzie).

nawet z paszczy nilowego prastarego
bezzębnego krokodyla nie odczytasz
i z dzisiejszych kamieni mezopotamii
jak było.

tylko tak zwani poeci
dwoją się i troją
z troją to może być historia
wymyślona przez ślepca
tylko kobieta nazwana gałązką jabłoni
jest pewna
platon miał rację
żeby wyprowadzić lekkoduchów
z przestrzeni wszelakiej
jest to wszystko mniej skomplikowane
niż malują.

 

Tekst jest trudny do zapamiętania ma swój profil, czyli totalną istotę. powstał przy znacznym wsparciu sztucznej inteligencji. NO! (czyt.kursywą)

autor:

 


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 28 stycznia 2023 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca