Wielka niedźwiedzica

Klara Stanek

Spoglądam w górę

Wielka niedźwiedzica mnie wyzywa

I patrzy na mnie zawiedziona

Okala mnie strach

Nie wiem co robić

Nie mogę jej zawieść

A jednak się boję

 

 

Czego

Już mówię

 

Nie wiem

 

Może Głębi kosmosu

Ciemności

Życia

 

Ona chce wskazać mi drogę

Lecz ja nadal się boje

 

Spoglądam w górę

Widzę otchłań świata 

Wszystko co jest i będzie

W jedno się spłata

 

Spoglądam w górę

Widzę niedźwiedzicy uśmiech

To chciała przekazać

Że może i nie ma celu

Lecz nie ma sensu się skradać.

 

 

Oceń ten tekst
Ocena czytelników: Niczego sobie 2 głosy
Klara Stanek
Klara Stanek
Wiersz · 3 lutego 2023
anonim