Matką głupich Cię nazwali
Wojciech Bligier
Matką głupich Cię nazwali
Wśród makijaży ludzkich serc
Tragedii świata , łez przestrzeni
Z nadzieją w sercu stoję tu
Wierząc , że wreszcie coś się zmieni
Historia nasza krwią znaczona
Zamiast pouczać , powiela się od nowa
Polska zmęczona klęską wieczną
Przestała błyszczeć , zaczęła być matowa
Przeklinam tych , co zamiast leczyć
Nędzę krajową pogłębiają
Honor !Ojczyzna ! Patriotyzm !
Znaczeń symboli tych nie znają