Rozmowa z Fortynbrasem
Pamięci Zbigniewa Herberta
To co widzisz Fortynbrasie, ta sceneria, sala zamkowa pełna trupów
Wydaje się pełna teatralnej sztuczności, czy to tylko przedstawienie?
Hamlet zachował się przyzwoicie umierając i zostawiając swój kraj bez dziedzica,
Przejmiesz władzę nad królestwem bez walki, tak lepiej
Urządzisz mu pogrzeb godny króla, którym nigdy nie był
Ukażesz swoim nowym poddanym swą siłę i rozmach
Niech drżą przed nowym władcą
Hamlet się do tego nie nadawał, za dużo miała przyzwoitości
Jako norweski książę, nie będziesz mile widziany w roli duńskiego króla,
(Dworacy chętnie uwierzą w Twoje koligacje i dawne prawa do korony)
Inni przywykną, a dla krnąbrnych czekają cele więzienia
To nie Dania, cały świat jest więzieniem.
Będziesz rządził tym krajem, lepiej lub gorzej, kto zechce to oceniać?
Krócej lub dłużej wiele zależy od Ciebie, więcej od losu
Potem umrzesz z duńską koroną lub bez niej
Historia cię zapamięta tylko jako następcę Hamleta.