"LAS"
Powiadają, że w ciemnym lesie,
gęsta mgła się niesie
Spowiła światło mlecznym płaszczem
Smutkiem liście drzew głaszcze
Buro, szaro i ponuro się zrobiło
Dawne dzikie życie się gdzieś skryło
Cisza nastała bardziej głucha,
Wiatr niewyraźnie o konary dmucha
Lecz w przyrodzie wszystko mija,
zarówno dobra jak i ta zła chwila
Słońce promykami pozbawi szarości
Życia iskierka znów w lesie zagości