Literatura

Egoizm (wiersz)

Małgorzata Jaworska

Szła Śmierć przez wioskę. Chciała ofiary.

W oczy patrzyła ludziom na drodze.

Każdy uciekał w krzyku i trwodze.

Każdy próbował uniknąć kary.

 

Śmierć ze spokojem ludzi słuchała.

„Proszę – wołali – nie ja, ktoś inny!

Ja mam rodzinę… Tamten jest winny!”.

W tłumie zaś mała dziewczynka stała.

 

„Ja mogę odejść! Swoje zrobiłam.

Ja się z wszystkimi dziś pogodziłam.

Fajnie, byś ludzi tych oszczędziła…”.

 

Nikt jej nie bronił. Chcieli, by padła.

Śmierć stąd uciekła. Schudła i zbladła.

Już się na długo ludźmi przejadła.

 


niczego sobie 4 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 7 lutego 2023 (historia)

Inne teksty autora

Wesoły zmarły
Małgorzata Jaworska
Mankament
Małgorzata Jaworska
Puch
Małgorzata Jaworska
Przepis na szczęście
Małgorzata Jaworska

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca