***stalowe ptaki

Rafał Sulikowski

stalowe ptaki tną welon błękitów
zioną płomieniem z pysków
dzieci w krwi nocą skąpane
zabrane od swych rodziców
kraina niegdyś tętniąca
gdy to piszę - jest konająca
znowu zło łeb podniosło
pożogą spłynęła ziemia
i smoki ziejące ogniem
w tej ziemi zasiały wojnę
dziś zamiast złotych spichlerzy
skąd zboża płynęły od wieków
ruiny szczerzą swe zęby
w drwiącym szatańskim
uśmiechu...

 

***

 

Rafał Sulikowski
Rafał Sulikowski
Wiersz · 13 lutego 2023
anonim
  • Mithril
    ...użyto wyświechtanych "środków"

    · Zgłoś · 1 rok
  • Konrad Koper
    Przemawia...

    · Zgłoś · 1 rok
  • Kamil Olszówka
    Świetny wiersz! Polecam także łaskawej uwadze moje teksty zatytułowane: „Bezsennej lutowej nocy nad latopisem Nestora”, ,, Płoną cerkwie na Ukrainie" i ,, Pamięci ofiar eksplozji w Przewodowie w dniu 15.11.2022."

    · Zgłoś · 1 rok