Śpij

Ish L.

„Męką najokropniejszą ze wszystkich jest wątpienie”
Kazimierz Przerwa-Tetmajer, „Niewierny”

Śpij, bo gwiazdy już były,
Aniele bezskrzydły! A w ciemności krzycząc
Budzisz w oślepłym nadzieję poranka
Błysk w oku

Pulsują neurony tańcem Jej uśmiechem
Wspomnieniem wspólnych radości i małych rozpaczy,
Wiązanek kwiatów polnych i snów Jej niewinnych w
Ból głowy
Cisza!

Co za ból
Oceń ten tekst
Ocena czytelników: Słaby 6 głosów
Ish L.
Ish L.
Wiersz · 23 marca 2002
anonim
  • AandT
    hmm, przeczytalem kilka razy i tez nie wiem co tu do przekazania ma Tetmajer. Poza tym nic tu sie wcale nie gryzie - trzeba przeczytac kilka razy uwaznie bo tekst nie jast latwy. Tytul moim zdaniem zbyt powierzchowny. By wyrazic uczucia utratu kogos pociagnalbym jeszcze z jedna zwrotke. Ale tekst ten co jest jest wiecej niz niezly.

    · Zgłoś · 22 lata temu
  • anonim
    Bartosz Jeglejewski
    przywołanie Tetmajera też się gryzie jak cholera

    · Zgłoś · 22 lata temu
  • Brodacz
    pulsujący neuronami tańco-uśmiech plus wiązanka polnych kwiatów, to się gryzie

    · Zgłoś · 22 lata temu