Filozoficzne wariacje

Wiesława

 

 

Czy wszystko już było

i na Ziemi się zdarzyło?

Czy niepowtarzalnym

coś jeszcze być może?

 

Różnorodność doświadczeń,

okrytych tajemnicą zdarzeń.

Czy coś nas jeszcze zaskoczy?

w ludzkim spektrum marzeń?

 

Historia lubi się powtarzać

człowiek jej przesłanie gubi.

Zdarzenia w innej odsłonie,

los właśnie takie często lubi.

 

A może raz użyty algorytm

nie ulega już modyfikacji.

Jak to naprawdę działa?

Snuję myśli przy kolacji.

 

Po niej umysł odpoczywa

uśmiecham się do siebie.

Bo w głowie myśl lekka

znienacka się pojawiła.

 

Dziwny jest ten nasz Świat,

dla wielu wprost nie pojęty.

posiada wiele brzydkich wad,

a jednocześnie jest taki piękny.

 

 

 

 

 

 

Oceń ten tekst
Ocena czytelników: Dobry 5 głosów
Wiesława
Wiesława
Wiersz · 21 lutego 2023
anonim