Literatura

Lajt Boży (wiersz)

abc

 

na podstawie obrazu

Hansa Memlinga „Sąd Ostateczny”

 

Trwa walka synów światłości

z synami ciemności

gdyby nie było wojny nie wiedziałbym

ilu jest kibicujących najeźdźcom

nieprzychylnym obrońcom

uchodźcom wojennym

akolitów sług Władcy świata

przynoszącemu fałszywy pokój

 

Oni liczą że dostąpią miejsca

będącego trampoliną do kariery

ciepłej posadki z możliwością

nieograniczonego pozyskiwania fruktów

swoich uczynków zapisanych

w księdze hańby

 

Raźniej będzie w piekle tym

którzy są do piekła przeznaczeni

zawiadowcom licznych latyfundiów

co ubrali się w szaty liturgiczne

i ogonem na msze dzwonią

wzywają do wojny przeciw tęczy

zwiadowcom przyszłych

polskich obozów koncentracyjnych

dla tych co się nie pokłonią

księciu ciemności

 


wyśmienity 2 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Mithril
Mithril 25 lutego 2023, 09:47
...dzisiaj jakoś "nie"
Andrzej
Andrzej 25 lutego 2023, 20:36
Stoję po tej samej stronie barykady .
Arian
Arian 25 marca 2023, 21:40
...a co się zmieniło na gorsze?
jak zawsze, popis gimbazy, barokowe komunały
przysłano: 24 lutego 2023 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca