Pieśni rosły w polu

Irena Świerżyńska

Już za oknem słońce wstało

pierwsze światło wrzuci

 

to jest czas - kiedy  rolnik pracowity

klepał ostrze kosy.

 

Promień złoty łan już suszył

jeszcze trochę - czekał

i z gromadką bliskich sobie

zbierał kłosy w polu.

 

Dusza grała - głos gdzieś nucił

pieśni rosły w polu

 

zapał wielki

ten kto śpiewa  przy robocie

nie zna słowa  - muszę

 

święci  -  chcę 

 

i nie ma -  później  później...

 

 

 

 

 

Irena   Świerżyńska
Irena Świerżyńska
Wiersz · 28 lutego 2023
anonim