Ktoś stoi pomiędzy tobą a śmiercią - Hałyna Kruk

Janusz Litewka

KTOŚ STOI POMIĘDZY TOBĄ A ŚMIERCIĄ
 
ktoś stoi pomiędzy tobą a śmiercią - ale
kto wie, ile jeszcze wytrzyma moje serce -
gdzie jesteś, to ważne
ktoś się modli za ciebie
nawet własnymi słowy
nawet jeśli nie składają dłoni i nie klęczą
 
obrywając szypułki truskawek z ogrodu
przypomniałam sobie jak ciebie zrugałam, kiedy byłeś mały
za zgniatanie jagód zanim dojrzały
moje serce szepce: Śmierci, on jeszcze nie dojrzał
 
wciąż jest zielony, nic w jego życiu nie było
słodsze, niż te niemyte truskawki
błagam cię: och, Boże, nie stawiaj go na froncie,
proszę, nie zasyp go gradem rakiet, och Boże,
nawet nie wiem jak wygląda rakieta,
mój synu, nie potrafię wyobrazić sobie wojny

 

Janusz Litewka
Janusz Litewka
Wiersz · 7 marca 2023
anonim