Szukając prawdy

Wiesława

Zaintrygowani tajemnicami życia,

bardzo pragniemy czegoś być pewni.

Wygłosiliśmy już tyle tez bez pokrycia,

prawdy nie poznając! – jesteśmy biedni.

 

Tułamy się, więc z tym ciężarem po świecie,

ze złudzeniami, że światło prawdy się zapali.

Pewni swej racji, a ktoś powie "on bzdury plecie"

lecz pewne myśli, czasami bywa, że są na fali.

 

Jako dar Miłości trzeba nasze życie przyjąć

i doznając jego uroków pełnych słodyczy,

kochając bliźnich, dobrymi wartościami żyjąc

być gotowym wypić - także kielich goryczy.

 

Oceń ten tekst
Ocena czytelników: Niczego sobie+ 7 głosów
Wiesława
Wiesława
Wiersz · 15 marca 2023
anonim
  • Andrzej
    Mithril odejdz w zapomnienie my kochamy w przeciwieństwie do ciebie prawdziwą poezję , wypij te prawdę jak puchar goryczy . dziękuje Wiesławo za Twa poezję .

    · Zgłoś · 1 rok temu
  • Andrzej
    Wow.

    · Zgłoś · 1 rok temu
  • Arian
    fatalny Mithril16 marca 2023, 09:46

    uwaga!czerwony troll

    · Zgłoś · 1 rok temu
  • Konrad Koper
    Bardziej za...

    · Zgłoś · 1 rok temu