Literatura

Szukając prawdy (wiersz)

Wiesława

Zaintrygowani tajemnicami życia,

bardzo pragniemy czegoś być pewni.

Wygłosiliśmy już tyle tez bez pokrycia,

prawdy nie poznając! – jesteśmy biedni.

 

Tułamy się, więc z tym ciężarem po świecie,

ze złudzeniami, że światło prawdy się zapali.

Pewni swej racji, a ktoś powie "on bzdury plecie"

lecz pewne myśli, czasami bywa, że są na fali.

 

Jako dar Miłości trzeba nasze życie przyjąć

i doznając jego uroków pełnych słodyczy,

kochając bliźnich, dobrymi wartościami żyjąc

być gotowym wypić - także kielich goryczy.

 


dobry– 7 głosów
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Konrad Koper 16 marca 2023, 10:47
Bardziej za...
Arian
Arian 16 marca 2023, 16:28
fatalny Mithril16 marca 2023, 09:46

uwaga!czerwony troll
Andrzej
Andrzej 11 kwietnia 2023, 01:23
Wow.
Andrzej
Andrzej 11 kwietnia 2023, 01:59
Mithril odejdz w zapomnienie my kochamy w przeciwieństwie do ciebie prawdziwą poezję , wypij te prawdę jak puchar goryczy . dziękuje Wiesławo za Twa poezję .
przysłano: 15 marca 2023 (historia)

Inne teksty autora

Zmiana
Wiesława
Odwieczne pytania
Wiesława
Symfonia zmysłów
Wiesława
Do M...
Wiesława
Moc tęsknoty
Wiesława
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca