Rzeka wije się leniwie, spokojna,
Przez pola i lasy przepływa,
Słyszę jej szum w oddali, z daleka,
Gdzie woda spotyka niebo.
Wzdłuż jej brzegów krzewy piękne,
Trawy zielone, kwiaty kolorowe,
Ptaki zbudziła już wiosenna pora,
Latają wokół, skaczą z drzewa.
Łabędzie, kaczki i ryby w wodzie,
Szum wody i śpiew ptaków,
To wszystko w jednym tańcu ze sobą,
I tworzy harmonię natury.
Rzeka w ciągłym nurcie i ruchu,
Nigdy nie zatrzymująca się,
A jej wody wiedzą dokąd biec,
Bo tak natura chciała.
I ja idę wzdłuż brzegu rzeki,
Podziwiając jej piękno i wdzięk,
Czuje spokój, ciszę i harmonię,
Bo tam gdzie rzeka, tam i życie jest.