Ziemia - nasz dom, nasza ojczyzna,
Ta mała kula, na której żyjemy,
Świeci dla nas słońce, daje nam deszcz,
Karmi nasze ciała, i daje schronienie.
Nasza planeta to miejsce niezwykłe,
Pełne różnorodności i życia,
W górach i dolinach, w oceanach i lasach,
Wszędzie jest coś do poznania i odkrycia.
Ziemia jest tak delikatna, taka krucha,
Wrażliwa na ludzką działalność,
Musimy dbać o nią, szanować, chronić,
Bo tylko wtedy ocalimy ją od zagłady.