Tylko w ogonie oko się świeci

Irena Świerżyńska

Za tamtym płotem  - chmura gradowa

wzdyma się wzdyma

 

a - może już dość...

 

prośba i oczy do nieba 

tylko Twoje zostało oblicze

 

Zdeptana pani - musi wciąż gnać 

ubrać nadzieje

rozpuścić szadź

 

tyle - aż tyle...

 

Czy pan i pani przestawi

odstawi

 

przeżarty

pychą karmiony 

czas

 

i dziś - tylko oko

w pawim ogonie się świeci

 

miga i miga

i leci...

 

Irena   Świerżyńska
Irena Świerżyńska
Wiersz · 16 kwietnia 2023
anonim