Literatura

zło przesłania oczy (wiersz)

Yaro

 

kto miał tyle odwagi by zajrzeć znieczulicy w oczy 

gdzie nienawiść się zrodzi tam krzyk niesie łąką 

tam las skrywa zwłoki w polach kłos zbóż dojrzały 

co winne ludzkie ciała wczoraj dziecko z kromką chleba 

 

dziś zwyrodnialcu wypruwasz jak wieprzka przed świętami 

na palach laleczki konając widzą smutek matki łzy ojca 

kto na świat wymodlił potwora by z łatwością mordował 

jak świat szeroki nienawiść ma większą od miłości wprawę 

 

wiele miejsca pod niebem pól nie obejmiesz w obie ręce 

to za mało stwórzmy naród słaby bez historii widać to wyraźnie 

chrztem ogniem młotem kosą nożem bagnetem srebrny księżyc 

ty zanurz się w opowieści nie myśl proś o pomoc o ciepły dom

 


dobry 2 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Konrad Koper 14 maja 2023, 18:40
Długi i nie nudzi !!
przysłano: 14 maja 2023 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca