Literatura

Gdy mi powiesz (wiersz)

Miłosz Szczytowski

Gdy mi zdradzisz, że chcesz odejść

Może cały tydzień prześpię

Może powiem "nic nie szkodzi"

Okłamując siebie "wreszcie!"

 

Może nie zjem przez dni parę

Przestudziwszy moją miłość

Może patrząc ślepo w sufit

Mruknę wtedy "nic nie było..."

 

O miłości walcząc powód

Żalem będąc wciąż nękany

Zbiorę w myślach każdy dowód

Że to nie z Twej ręki rany

 

Może znajdę inną, lepszą

Z którą koty trzy wychowam

Może z duszą czystszą, bledszą

W której dłoniach twarz swą schowam 

 

Wspominając nasze szczęście 

Pocznę kopać własny grób

A gdy skończę, i tak powiem 

 

"jeśli pragniesz, to to zrób" 

 

 

 

Miłosz Szczytowski

 


wyśmienity 5 głosów
1 osoba ma ten tekst w ulubionych
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Konrad Koper 17 maja 2023, 22:11
Liryczny !!
przysłano: 16 maja 2023 (historia)

Inne teksty autora

Zaślepienie
Miłosz Szczytowski

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca