gdziekolwiek jestem dokądkolwiek trafię
powracam zawsze nowym miejscem
wszystko to nieustanne przypływy odpływy
odjazdy przejazdy wyjazdy i śmierć
to nieprawda, że żyje się raz
ja żyję wiatrem w polu muszlą na plaży
rodzę się każdą nową falą umieram
po wielokroć roztrzaskana o brzeg
życie ludzkie drobnostka
proszę się nie przejmować proszę
nie zawracać sobie głowy proszę
nie zwracać uwagi
malutka muszelka na plaży
malutka muszelka cicho szepcze
malutka muszelka którą odpływ
zabierze kiedyś z powrotem
na drugi brzeg