Metafizyka i bzy

Aleksandra Roszkowska

(Podsłuchana majowym popołudniem rozmowa wśród bzów,

osoby dialogu: on i ona)

 

ona:

wiesz, nasze życie to w gruncie rzeczy ciągła ucieczka

na wszystkie pytania odpowiada nam cisza

cisza której nigdy nie możemy znieść

więc chowamy się przed nią

 

on:

w bzach?

 

ona:

w pogoni za życiem i w snach

 

(ona odwraca się w stronę śnieżnobiałych kwiatów,

zaczyna dokładnie się im przyglądać)

 

on:

a tymczasem i majowe bzy wiedzą dobrze

że mają tu zaledwie chwilę nim znikną

 

ona:

a tymczasem i bzy majowe

lepiej od nas pojęły tajemnicę milczenia

nie uciekają, nie marzą lecz kwitną

 

Aleksandra Roszkowska
Aleksandra Roszkowska
Wiersz · 20 maja 2023
anonim