Motto: ,,Sen jest najpożywniejszym składnikiem uczty życia" -Szekspir ,,Makbet"
Na jawie tylko powab, przeciętność - Ohyda,
Lecz gdy śnię jawi mi się ona - Kariatyda.
Wysoka, smukła, żywe usta ma zielone,
nadzwyczaj piękne, delikatnie rozchylone.
Nie ma niczego w sobie z nudnej rzeczywistości.
Jej osoba to najczystszy przejaw piękności:
Cera Jej na wzór bielości światu stworzona,
Włosy Jej jak słoneczna królowych korona.
Piękność wszechbytu przyćmiewa swoją osobą;
Nie skażona przeciętności straszną chorobą...
....................................................................................................
Zostawia mnie, gdy wznosi się ogień na niebie.
Zostawia nikły cień w pamięci - patrzę w siebie...
,,Tylko tam zostawiasz swoje własne odbicie,
Porzucając mnie szpetnej Ohydzie o świcie".