daleko czy blisko

Irena Świerżyńska

o - tak

 

przed laty - bywał kręgosłup moralny

i twarz

i wiara  blisko

 

to grono  -  nie może być gorzkie

i honor  - podpowie

uszanuj 

bliźniego

 

i mój Boże się niosło

dziś - już staroświeckie

 

przygasło...

 

 

teraz  żyjesz jak pączek w maśle

sięgasz wysoko i masz horyzont szeroki

 

tylko

nikt nie prostuje nad-wiary

 

i głowa lotna  - kociołek wstawi

to - takie dalekie

 

a czasem tak blisko...

 

Oceń ten tekst
Ocena czytelników: Niczego sobie 4 głosy
Irena   Świerżyńska
Irena Świerżyńska
Wiersz · 13 czerwca 2023
anonim