Było szlachetne słowo
i był niezwykły wyraz.
Pierwsze nadmiernie
dbało o siebie.
I przybierało
poprawną formę…
Drugie walczyło,
było odmienne
i elastyczne…
Pierwsze wycofało się
ze swej grzeczności.
Drugie zawojowało
literacki świat.