spraw aby wszyscy w to uwierzyli

Paweł Lewandowski

postanowili umieścić w swojej pamięci

rozpisać i podzielić na wersy strofy rozdziały

wyszukać splot wydarzeń

pokochać któregoś z bohaterów

 

spraw abyśmy nie myśleli inaczej

niż w przedstawionym tak świecie

choć być może nierealnym

którego boimy się dotknąć

 

bo wypełnia

rzędy ksiąg zakazanych

martwych

bez okładki

o pożółkłych literach

 

uzdrowiłyby 

przecinając wzdłuż żyły

a jeśli krew to tylko taka

podana na kolacje

 

a jeśli ofiara

to z kategorii urojeń

z unoszącego się dymu

nad taflą wody

 

spraw abyśmy wychodząc z ciała

zamknęli bezpowrotnie drzwi

i w to uwierzyli

 

wydrapali pazurami na ramieniu zmęczone dni

sprzedając nawzajem wybrane w ten sposób wymiary

 

Paweł Lewandowski, 19/06/2023

Paweł Lewandowski
Paweł Lewandowski
Wiersz · 24 czerwca 2023
anonim