Płacze i płacze
Ona przytuli
skacze i skacze - kolano boli
Ona już dmucha
nauka czeka
już - kartki szuka
ogrzeje progi
ławki przygładzi
tak
serce każe i tak bliski świat
chroni
dalej
nieważne
Z przytupem przyjdzie - zaprosi
może...
czy - ziarno piasku w szczelinie siedzi
nakręca zwoje
a - tyle tam światła
i jasne podłogi w salonie...