Literatura

Rycerki (wiersz)

Beata Rymanowicz

Rycerki ukraińskie
budzą się nie w twojej bajce,
choć wojna to też dziewczęca sprawa.
Jakże zachować kobiecość,
gdy najmodniejszym dodatkiem
pozostaje niebiesko-żółta apaszka,
a w torebce obok szminki i lusterka,
pistolet fort dwunastka.
Jak ocalić wrażliwość,
gdy wokół przemoc,
okrucieństwo i deformacja.
Ewo z utraconego raju!
Nataszo, siostro już nadniebna!
Matko z lamentu ukraińskiego!
Nieświadome ofiary przypadkowości
i powtórki wygnania,
wpisanego w los rodzaju ludzkiego.
Błogosławiona Wasza odwaga!
Ułudą są przestrzeń i czas,
lecz nie zaświaty i miłosierny Bóg.

 


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Arian
Arian 19 lipca 2023, 19:53
KARMA wróciła
przysłano: 18 lipca 2023 (historia)

Inne teksty autora

Lęk
Beata Rymanowicz
Lęk
Beata Rymanowicz
To nie o mnie wiersz
Beata Rymanowicz
Zdrada
Beata Rymanowicz

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca