Co się dzieje w ludzkiej duszy
kto przemieszał białka w genach
tyle zła już było - wróci
stary czort znów kręci brzemię.
Życie ludzkie z hukiem leci
i już nic nie znaczy
drugi zawsze mały gorszy
pętak szarak i do śmieci...
pomyśl - stój zatrzymaj tropy.
Czym nakarmisz wiek dziecięcy
ile słodu tam się zmieści
przecież pozna tylko harde
to zostanie - jak dług wieczny.
Dawniej zima dół i chłody
wielka wieża w oknie kraty
dzisiaj nowa gra - króluje
strzelaj strzelaj bij i padnij
takie ziarno - pędy puści
wichrem gięte i niepojęte
dzwoni
od kołatki do kołatki...
progi ścieli...