skóra drzewa
góry doły w płaskiej toni
popękana
pomarszczona
wydrążona
ale - chroni pień i zwoje
trzeba w górę
trzeba mocy - aby żyć z polotem
musi
coś lub ktoś przysłonić z boku
jest podpora - pion się trzyma
drzewo
rośnie
będą nowe liście kwiaty
i tak dzieci chroni matka...