Made in Szczecin

Jarek Kwiatkowski

 

To Szczecińskie są wyroby.

Tylko Tutaj znajdziesz, kupisz.

Paszteciki i pierogi,

Śledzik z beczki i paprykarz.

 

Stoewer, Junak, zamek, rower,

Wały, Odra i podziemia.

Betonowy statek wielki,

Planty, Cmentarz i Katedra.

 

Ślady Słowian i Wikingów,

Ślady Książąt i Gryfitów.

To Pomorze nasze wielkie,

Tu tradycją pachnie wszędzie.

 

 

Jarek Kwiatkowski
Jarek Kwiatkowski
Wiersz · 28 sierpnia 2023
anonim